Kockade riktigt gott två gånger den här veckan. Första gången var i onsdags med min syster då vi lagade tortillas med räksås och hemost. OKEJ vi lagade varken såsen till räkorna eller hemosten själv (där ett projekt för sommaren!), utan kryddade bara upp en färdig sås på burk med färsk ingefära. Trots det blev det mycket bra. Därtill hade vi ett lustigt slag av sallad med små runda blad som jag glömt namnet på, en perus gräddfilssås och den bästa delen av måltiden, vår egen guacamole. Här ett enkelt recept som sannerligen är att rekommendera:
Guacamole:
Kör följande ingredienser i en mixer:
5 mogna, tärnade avokadon (gärna luomu, de smakar så mycket bättre)
1 liten, hackad vitlöksklyfta
saft från en halv citron
salt och peppar och tabasco
Det blev fluffigt och bra. 100 gånger bättre än butikens (ryys) och hälsosamt. Nästa gång du tänker köpa butikens guacamole på burk, kolla på skoj lite på vad den innehåller, försök identifiera ens hälften av ingredienserna och fundera på nytt.
Den lyckade matlagningen nr 2 var igår (och den här är jag faktiskt riktigt stolt över), jag lagade mitt livs första curry. Ur Under valnötsträdet, den indiska förvandlingscurryn med lamm blev det, påsken till ära. Och där tog likheterna till den finska påsken slut, förutom att den var gul. Orsaken till att cyrryn blev med lamm var att det fanns en påse fårkött i frysen som skulle ätas upp. Köttet hade vi köpt från en holme bredvid vårt sommarställe och kom från ett får som vuxit upp och slaktats där i höst, verligt när- och ekouppfött kött med andra ord. Hur som helst, receptet i boken var lite milt och vattnigt i min smak, så här, min pimpade version:
Curry (med lamm, höna eller bara grönsaker, feel free)
4 msk olja
2 stora hackade lökar
5 klyftor vitlök, fint hackade
4 msk riven ingefära
1 msk garam masala (åtminstone)
1 tsk tabasco (åtminstone)
1,5 tsk mald gurkmeja (åtminstone)
1,5 tsk mald spiskummin (åtm. ...)
1, 5 tsk paprikapulver ( ... )
3 dl vatten
4 stora hackade tomater
1 msk honung
salt
Värm oljan i en stor panna och lägg i löken. Fräs den försiktigt i 10 minuter och lägg sen i ingefära och vitlök. Fräs, och lägg i garam masala, tabasco, gurkmeja, spiskummin och paprika. Fräs och häll i vatten. Rör i tomater och honung och låt puttra i 25 minuter under lock.
Skär köttet i bitar och bryn i lite smör så det får färg runtom. Lägg det sedan i curryn och koka klart i 30-40 minuter. Jag satte också i en tärnad paprika och haricots verts som jag mjukat upp lite i en panna före. Häll mot slutet i 2 dl grädde och salta och peppra, plus kolla kryddorna. Vi åt curryn med färsk koriander, ris och en myntraita ur samma bok, som gick ut på att blanda hackad färsk koriander och mynta, salt och peppar i grekisk yoghurt.
Inte världens bästa bild men Jona var så hungrig.
Håller med om det där med butiksguacamole, såg på någon av burkarna att de endast innehåller 3,7% (!!) avocado. Sjukt ju, vad innehåller de liksom..?
VastaaPoistaFortsätt gärna skriva, din blogg e kiva!