2010/04/13

Pizza


Lagade minipizzor idag helt som jag lovade. Degen blev ändå inte riktigt så hälsosam som jag hade hoppats, för när jag kikade närmare på alla mina olika mjölpåsar insåg jag att de flesta blivit gamla redan förra vintern.. Så går det när man slappar med bakandet. Plus att jag hade något flygfä som hoppade omkring i mitt skafferi! Huj. I roskis flög det mesta. (Oroa er inte, alla ni som ätit kaka hos mig på sistonet, mitt Specialvetemjöl är safe och köpt i år. Det ville jag bara inte ha i pizzan.)

Min bästa idiotsäkra pizzadeg
Blir 1 plåt, alternativt 2 stora pizzor eller 6 små som nu
2,5 tsk torrjäst
2 dl rejält varmt vatten
1 msk olja
1 tsk honung
1 tsk salt
5 dl mjöl av valfri sort

Blanda ut jästen i vattnet och rör i olja, honung och salt. Kippa i mjölet deciliter för deciliter. Här brukar jag variera, men använda typ 2-3 dl vete- eller jästbrödsmjöl och lite annat som speltmjöl, rågmjöl eller röra i havreflarn e.d. Förutsatt att dessa inte blivit gamla alltså. Idag fick jag nöja mig med jästbrödsmjöl och speltflarn. Nåja, ta sen ut degen på bordet och knåda rejält. Strö lite mjöl på bottnen av bunken och lägg tillbaks degen, täck över den och ställ på varm paikka att jäsa ca 45 minuter. Knåda sen och kavla i önskad form.

OBS! Här emellan ett litet trix som jag lärt mig av min syster med nära anknytningar till den äkta italienska pizzabagartekniken: Glöm bakplåtspappret då du ska steka din pizza och lägg den direkt på en något oljad, gärna färdigt varm plåt! Resultatet blir som ett knaprigt stenugnsbotten istället för sörjig bullbotten.

Tomatsås
(som idag blev extra god så jag skriver exakt som jag gjorde)
1 burk passata di pomodoro
1 hackad vitlöksklyfta
2 msk ketchup
0,5 tsk sambal oelek
1 tsk socker
1 tsk salt
svartpeppar
en halv kruka färsk basilika

Fyllning: paprika, zucchini, mozzarella, rucola, olivolja och lite balsamvinäger. En anmärkning för den som ämnar laga minipizzor: Jag stekte i 230 grader och tydligen lite för länge för bottnen blev mer frasiga än man kunde önska. 220-230 grader och 10-13 minuter räcker.

Glömde fota! Gott var det, mjam.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nu hittade du rätt! Skriv nåt, pleaase.