Vi kände oss hungriga sent igår kväll med syrran men insåg snabbt till vårt förträt att skåpen ekade av tomhet efter veckoslutet, så vi bestämde oss för att testa på att skrapa ihop några scones av ingredienserna som fanns att finna. Riktigt bra, ugnsvarma scones med smör kan ju vara en verklig höjdare. Jag har ännu heller inte helt kommit över Harrod's äppel-kanelscones i London förra hösten. Nu hade jag hur som helst inte så mycket mer än lite frusna blåbär från sommaren att piffa upp sconesen med, men de blev delikata ändå och mycket mättande! Urenkelt, snabbt, relativt hälsosamt och jättegott, även följande dag (speciellt lite värmda med vaniljsås).
9 stora:
3 dl vetemjöl
3 dl halvgrovt speltmjöl
1,5 dl havreflarn
1,5 tsk bakpulver
0,5 dl råsocker
en nypa salt
ca 60 g kallt smör
ca 1 dl frusna blåbär
2-3 msk olja
2 dl mjölk
Sätt ugnen på 220 grader. Blanda de torra ingredienserna och nyp sen i det kalla smöret i kuber ganska snabbt. Blanda också i blåbären och oljan och knåda snabbt jämn. Blanda ännu i mjölken och forma sen den tjocka degen till runda, ca 2 cm tjocka kakor på en plåt. Stek i ca 12 minuter tills sconesen får lite färg och verkar riktigt fasta. Voilá, klart på 25 minuter blankt.
oii joo detta va nog en ÄKTA höjdare!! fin bild också, nu ska jag skriva upp hela receptet! tack!
VastaaPoista