med smultäcke av mandel, ingefära och apelsin
Den här var bra vill jag lova!
1 l färska blåbär
500 g hallon
1 dl socker
2 rejäla msk potatismjöl
Smultäcke:
1,7 dl mjöl
1,2 dl socker
2 msk kanderad ingefära, fint hackad
2 tsk fint rivet apelsinskal
1/4 tsk salt
6 msk smör
0,5 - 1 msk mjölk
2,5 dl mandelflarn
en mördegsbotten, färdig ifall du vill komma undan enkelt eller så ex. denna
Gör mördegsbottnen enligt anvisningarna och ställ i kallt. Sätt ugnen på 200 grader. Gör smultäcket genom att blanda mjöl, socker, ingefära, apelsinskal och salt, antingen för hand eller i en matberedare ifall du har en. Plocka i smöret så blandingen blir kornig och rör sedan i mjölk, lite i taget, så röran inte blir alltför lös. Fast vår blev ganska lös och smultäcket blev utmärkt ändå, lite svårt att smula över pajen bara. Rör till sist i mandlerflarnen och ställ i kallt.
Tryck ut mördegen i en smord form (med ca 28 cm diameter) och förstek i 10-15 minuter. Blanda under tiden bären med sockret och potatismjölet. Smula toppingen jämnt över pajen när du fyllt den med bärblandningen och stek i 180 grader i 30-40 minuter, tills smultäcket är gyllenbrunt. Låt svalna och servera exempelvis med glass.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Nu hittade du rätt! Skriv nåt, pleaase.