2010/08/11

Rostbiff och sesampotatis


Matinläggen fortsätter. Lovade ju att sätta upp beprövade recept från de gångna veckorna. Vi var sugna på ordentlig mat en dag och lagade rostbiff enligt Kiras recept med bearnaisesås och sesampotatis. Kiras recept var utmärkt. Sesampotatisen är definitivt värd att prova. Och bearnaisesåsen blev överraskande bra med tanke på att vi bara hade tillgång till 4/7 av de rätta ingredienserna (vi använde bl.a. vanlig lök istället för chalotten och improviserade fritt med skumpa istället för vittvin - spännande i sig) och att jag gick något vild med citronen. Den doseringen lönar det sig att vara extra försiktig med, visar det sig.

Sesampotatis, 4 pers

1 kg nypotatis
3 vitlöksklyftor
2 msk rypsolja
3 msk sesamolja
2,5 msk rinnande honung
2 tsk salt
svartpeppar
sesamfrön, ca 0,5 dl

Värm ugnen till 225 grader. Tvätta potatisen noga och skär i passliga klyftor, inte för smått, och lägg i en skål. Skala och hacka vitlöken fint och blanda i potatisen med oljor, honung, salt och peppar. Låt stå en stund. Häll sen i en ugnsform eller på en plåt och stek i 40 minuter. Rör om i potatisen några gånger under stekningen. Rosta sesamfröna lätt i en stekpanna före du blandar dem i den färdiga potatisen.

Bearnaisesås

Jag har alltid trott att bearnaisesås är jättejobbig att laga (mammas fel, hon tycker allt från pannkaka till potatismos är jobbigt att laga) men jag har sannerligen haft fel och rekommenderar varmt att ni provar detta recept. Vi hade som sagt inte riktigt de rätta ingredienserna tillhands för såsen och jag avstår därför från att beskriva vår - fast den blev riktigt ätbar. Det riktiga receptet är som följer (omvandlat från cups till dl):

0,6 dl torrt vittvin
0,6 dl vittvinsvinäger
0,6 dl fint hackad chalottenlök
4 msk hackad dragon
3 stora äggulor
8 msk smör
max 0,5 msk citronsaft

Koka vinet, vinägern löken och 1 msk dragon i en liten kastrull tills mängden motsvarar ynka 2 msk. Värm under tiden vatten nästan kokande i en större kastrull. Sila vinvätskan genom en sil tillbaks i den lilla kastrullen, tryck ut även de sista såsdropparna ur lökhacket, alla! Sätt inte kastrullen på spisen utan vispa nu i äggulorna och sätt varsamt den lilla kastrullen att sjuda i det nästan kokande vattnet. Rör hela tiden om. Vattnet får inte koka, då har du äggröra. Börja vispa i smör, 1 msk i taget, när såsen tjocknat lite, och vänta mellan satserna tills den föregående smultit i såsen som sakta blir tjöckre och expanderar då den blir varm och luftig (den gör det, tro mig). Rör om i värmen tills såsen tar önskad konsistens, ta sen bort den från värmen och vispa ännu i citronsaft, resten av dragonen, salt och peppar. Låt inte svalna mycket före servering.

2010/08/10

Blogglatmasken rapporterar


Halloj!

Sommaren är här och bloggen tar siesta. Så mycket har hänt att jag inte har lyckats finna tiden att sitta ner och reflektera på bloggen över huvudtaget - kompisbesök, lande, kusinbesök, nya små, men ytterst välkomna utmaningar på jobbet (JAG får bestämma vad vi säljer i tre veckor framöver, jee - så kinkkunyytti, vik hädan) och allt världens.. Nu ska jag ta igen för det förlorade avsnittet med ett antal recept på förträfflig mat jag kockat de senaste veckorna.

Men först, ett tips på en ny, dunder bekantskap i matwebbsideväg som min kusin presenterade för mig: Epicurious (jag lagade en liten länk i början av inlägget ifall du vill kolla in sajten). 2 av maträtterna vi lagade, till vilka jag sätter upp recepten, kom härifrån. På Epicurious finns tillförlitliga och beprovade recept på alla internationella, klassiska maträtter man kan tänka sig och tusentals jag aldrig hört talas om. Man kunde säga att det som inte finns på Epicurious behöver man inte kocka. Fast kållåda är helt gott. Gourmanderna förlitar sig på Epicurious, har det berättats för mig. Och märk även möjligheten att samla ihop dina favoritrecept och få en egen kokbok hembeställd. Det tror jag jag ska göra nån dag. NÅN dag.

Det enda lite jobbiga är att recepten är i amerikanskt format, så man är tvungen av räkna om måtten för bakning o.d. Men man lär sig småningom, faktiskt, t.o.m. jag med det sällsynt löst påskruvade kortamattahuvet.

Jag postar recepten separat så de är enklare att hitta. Ifall nån nån gång vill dra nån nytta av bloggen, that is. Fortsättning följer strax.

Drottningpaj

med smultäcke av mandel, ingefära och apelsin

Den här var bra vill jag lova!

1 l färska blåbär
500 g hallon
1 dl socker
2 rejäla msk potatismjöl

Smultäcke:
1,7 dl mjöl
1,2 dl socker
2 msk kanderad ingefära, fint hackad
2 tsk fint rivet apelsinskal
1/4 tsk salt
6 msk smör
0,5 - 1 msk mjölk
2,5 dl mandelflarn

en mördegsbotten, färdig ifall du vill komma undan enkelt eller så ex. denna

Gör mördegsbottnen enligt anvisningarna och ställ i kallt. Sätt ugnen på 200 grader. Gör smultäcket genom att blanda mjöl, socker, ingefära, apelsinskal och salt, antingen för hand eller i en matberedare ifall du har en. Plocka i smöret så blandingen blir kornig och rör sedan i mjölk, lite i taget, så röran inte blir alltför lös. Fast vår blev ganska lös och smultäcket blev utmärkt ändå, lite svårt att smula över pajen bara. Rör till sist i mandlerflarnen och ställ i kallt.

Tryck ut mördegen i en smord form (med ca 28 cm diameter) och förstek i 10-15 minuter. Blanda under tiden bären med sockret och potatismjölet. Smula toppingen jämnt över pajen när du fyllt den med bärblandningen och stek i 180 grader i 30-40 minuter, tills smultäcket är gyllenbrunt. Låt svalna och servera exempelvis med glass.