2011/02/02

Tagine

Veckans recept är en marockansk veggietagine med aprikoser och cashewnötter som vi kokade ihop med Suvi idag. Den blev god och jag fick äntligen använda min tagine som mamma gav för två (tre?) jular sedan. Bättre sent än aldrig!

Vi har utökat kryddmängderna i receptet här för vi tyckte båda att det hade passat bra med ännu lite mer kryddor, men prova och känn efter. Och vi måste också medge att något kött otvivelaktigen hade gjort susen. Lamm till exempel. Mums..

Veggietagine, 4 pers.

5 vitlöksklyftor
3 små lökar
0,5 dl olja
1 burk tomatkross
3 dl vatten
1 buljongtärning
3 tsk sambal oelek (OBS Inte rågade, det här är tojt stuff)
0,5 tsk socker
saft från en halv citron
3 morötter
1 liten broccoli
en halv zucchini i halvmånar
1 burk kikärter
1 burk (röda) linser
1 påse torkade aprikoser
cashewnötter

rejält med harissa ELLER
1 tsk koriander
1 tsk garam masala
0,5 tsk kanel
0,5 tsk spiskummin

Hacka lökarna och bryn dem i rejält med olja. Lägg i kryddorna: harissan eller koriandern, garam masalan, kanelen och spiskummin. Sätt i tomatkross, vatten och buljongtärning. Sockra, krydda med sambal oelek och pressa i citronsaft och sätt i uppskuren morot, broccoli och zucchini. Låt puttra lite och sätt i avsköljda linser och kikärter och uppskurna aprikoser. Sänk sen värmen och låt sjuda en halv till en timme. Hacka upp cashewnötterna och häll dem över taginen först före servering, annars blir de plödiga.

1 kommentti:

  1. Namiii! det här med lamm sku nog vara perfekt! ska vi laga det nästa vecka? :)

    VastaaPoista

Nu hittade du rätt! Skriv nåt, pleaase.