2010/05/04

Spring greens

Smakade just på mitt livs första Kimchi och blev helt förtjust, ska försöka laga det själv nästa vecka nån dag. Hälsosamt och jättegott. Var och köpte sushi och kimchi på Sushibar på Nylandsgatan, stället är mysigt och sushin utmärkt, endast priserna är något saltiga.. Kanske det var för att jag köpte 15 bitar och kimchin. Själva ordet är ren roligt, kimchi, kimchi.. Ska köpa salladskål, ingefära och ostronsås och prova. Det borde väl finnas fräsch ny vårkål i butikerna att använda sig av nu.

Jag försöker ofta hitta säsongsgrönsaker i butiken när jag ska kocka, det är ju kiva att använda nya, färska råvaror och det kan också vara lättare att hitta luomuprodukter bland säsongsgrönsakerna. Och så är det såklart naturvänligt att äta säsongsbundet också. Det är dock inte alltid så lätt att komma på vilka grönsaker är aktuella just för säsongen. Så varsågoda, jag har framställt en liten idélista på några grönsaker vars säsong är i gång som bäst:

Sparris, såklart. Maj-juni.












Purjo och salladslök. Maj- november.


















Nässlor. Arpil-juni. Måste prova i något recept under våren. Garanterat luomu. Används som spenat.















Spenat och rädisor. April-september.
Maskros. Också människor kan äta det. Används som rucola i sallader, mittnerven är bra att ta bort för den är besk. Rikt på c-vitamin och lätt att hitta var som helst. Ska definitivt provas i något tag. Bäst maj-juni.



















Salladskål. Juni-november.
Rabarber, min största kärlek. April-september.



















Nya rödbetor kan läggas in, kokas, rostas, lagas soppa eller gryta på, grönsaksbiffar. Hälsosamma och vitaminrika.
Ny potatis. Maj-augusti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Nu hittade du rätt! Skriv nåt, pleaase.