2009/10/25
Höstkväll
Det har varit ett lugnt och kiva veckoslut, har idag äntligen tillfrisknat från min konstiga snuva/halsinflammation och haft besök av min kusin som bor i London. Jag tror jag är den enda som inte hatar vädret där ute för tillfället! Perfekt höstväder är det ju.
Titta vilka mysiga bilder jag hittade från Niki Jones. På hennes företags webbsidor finns så fina inredningsgrejer. Jag kunde beställa allt hit nu genast på momangen om det inte var för att jag av princip försöker att inte beställa saker från nätet som sen flygs hit från fjärran land, när det redan finns hur bra som helst med färdigt flugna varor i butikerna här. Man gör ju sitt bästa för att vara eko-martyr ibland. Men det finns så mycket finare saker utomlands att det kan vara svårt att nöja sig med utbudet här. Så jag brukar försöka passa på att roffa åt mig när jag en gång är på resa och sedan kolla på webbsidor för utländska märken närmast i idésamlarsyfte. Undrar vilket som är mer ekologiskt, att beställa varor till sig utomlandsifrån eller att själv åka på resa och shoppa som besatt?
Hur som helst, just en sån brasa skulle jag vilja sitta vid nu och läsa Charles Dickens A Christmas Carol som jag fick av min kusin som hälsning från London. Ännu med en kopp te och min lycka vore all. Och nån som masserar mina axlar. Alternativt fötter. Och lite hembakta pepparkakor. Och en hund som sover i en korg bredvid. Ahh. Om du tycker jag överdriver med fiilistelyn nu så vill du inte kolla på min blogg vid jul.
Men kanske jag sätter punkt för fantasierna här (åtminstone axelmassage- grejen lär nog förbli en dröm om det blir upp till min pojkvän) och skriver vidare med ett recept på sämlor som vi bakade igår med min kusin. De blev goda, men vi tyckte att det ursprungliga receptet var lite saltfattigt, så här har jag ökat mängden salt lite. Sämlorna är urenkla och snabba att baka! Vi åt dem med fisk men konstaterade att de säkert passar bra med t.ex. stark ost också. Jag garanterarar att de här sämlorna är mjuka och saftiga i flera dagar bara man låter dem jäsa ordentligt.
Anissämlor
1 pkt jäst (50 g)
2 dl ljummet vatten
2 dl piimä
3 msk rypsolja
2 tsk salt
3 msk malen anis
4 dl jästbrödsvetemjöl
1 dl rågkross eller rågmjöl eller havregryn
4-5 dl halvgrovt vetemjöl (jag använde 50/50 grovt speltmjöl)
Lös jästen i vattnen och häll i piimä, olja, salt och anis. Blanda jämnt och fortsätt med jästbrödsvetemjöl, sedan rågkross och till sist nästan allt vetemjöl. Arbeta degen ordentligt. Vid det här skedet ska den börja vara blank och släppa kanterna från bunken. Så reglera mjölmängden om degen inte motsvarar den beskrivningen. Täck över och låt jäsa i 40 minuter. Stjälp på en mjölad yta och knåda ännu lite. Dela sedan degen i 16 delar som du försiktigt rullar till små bullar. Ställ på en plåt att jäsa ännu i 20 minuter, strö över försiktigt med mjöl och grädda i 200 grader i ca 20 minuter. Låt svalna under en duk.
Ha en skön höstig söndagskväll :).
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
laaav your blog :)
VastaaPoistaWhyy thank you :) kiva att höra!
VastaaPoista