Just nu skulle jag egentligen vilja gå och se på Lipstick Jungle för att det är bara så bra och Kirby är hetare än het. Men, jag känner mig skyldig över att inte ha skrivit något på länge, så jag skall klämma fram en snabb liten text.
Jag vet att jag inte ens har fått fram en bild på spökkakan som jag lovade förra veckan, men jag kan berätta att den blev fin. Om sanningen skall fram måste jag medge att jag inte ens har en bild på den. Eländigt, jag vet. Men jag kan beskriva den: Jag lagade alltså en stor chokokaksbotten (typ 28 cms diameter) som jag skar på kritiska ställen så den blev att se ut ungefär som ett spöke. Min vän tyckte det var en fin svampkaka. Men, detta var före jag pudrade kakan vit med pudersocker och lagade ögon och en spökmun åt den med små salmiakskarameller - då blev det andra pipor. Jag pyntade ännu fatet som kakan stod på med löstands-karkkin, och då förstod varenda kotte att kakan skulle föreställa ett spöke. Spöket fick till och med komplimanger. Summa summarum, utformingen måste kanske ännu slipas något till nästa Halloween men kakan i sig själv är en solklar succé varje gång. Det här är en kaka som är hälsosam för själen, så till alla gäster som åt den på lördagen: det är för sent att angsta över ingredienserna nu.
Den idiotsäkra, bästa chokokakan nånsin, 12 rejäla bitar
1 ½ platta hushållschoklad
225 g smör
5 ägg
1 ½ dl socker
1,3 dl mjöl
Smörj en form, inte den minsta du kan få tag på. Smält chokladen och smöret i en liten skål, jag brukar göra det försiktigt i mikron, är kanske inte helt ortodoxt men går hur bra som helst. Separera äggulorna och vitorna så, att gulorna går i den största skålen du har och vitorna i en mindre skål som är lätt att vispa i. Vispa sockret i gulorna så det bildar ett pösigt skum. Vispa sen vitorna till ett hårt skum. Rör smör-chokladblandningen i gulorna och sedan vetemjölet. Lyft till sist försiktigt i vitskummet och rör smeten jämn med lugna tag. Häll alltihopa i formen och stek i 175 grader i ca 40 minuter. Låt svalna i formen, annars har du ganska snabbt en chokopizzabotten att bjuda på.
Här är det konstiga, när jag steker kakan i en aluminieform tar det 40 minuter. Men när jag steker den i en porslinform tar det knappa 15 minuter! Fast aluminium borde leda värme bättre än porslin? Så var på din vakt, för kakan skall vara klibbig i mitten när du tar den ur ugnen och kanterna får inte brinna. Om du tänker pudra kakan med pudersocker måste du vänta tills den är helt kall, ställ den helst i kylskåp över natten. Denhär kakan är annars också som bäst om den får dra sig under plastfolie en dag före servering.
Jag har väl inte ännu satt upp några andra än bakningsrecept? Det är för att jag inte har hunnit laga ordentlig mat hemma under min bloggarkarriär. Skall nog ändra på det ännu! Lite tråkigt inlägg utan bilder, men jag skall kompensera det imorgon med en massa fint.
Förresten, en sista åsiktsförfrågan för att engagera läsarna: Min kompis tog igår svininfluensavaccinet och fick galna bieffekter, 39 graders feber och stick i lungorna. Nu undrar jag om man skall våga ta vaccinet? Behövs det egentligen? Vem tänker ta det, handen upp.
Buu på vaccinet, varför borde friska människor ta det? Det är ju helt som en vanlig flunssa.
VastaaPoistaJoooo på chokokakan, jag har också ett liknande recept jag brukar använda, måst göra den någon dag o lägga på bloggen. Jeee :)